teisipäev, 13. august 2019

Bolt. Usain Bolt

    "Vaata, et sa teerulli alla ei jää," manitses Zem ning lükkas gaasi põhja.
Zem üürgas nagu ratta peal, mis ausalt öeldes oli veidi põhjendamatu, sest rattast oli asi kaugel, ta oli lihtsalt märkimisväärse koguse köie abil kookoniks seotud.
    Sellest kohast veidi eemal seisis üks teine Zem ja silmitses bussipeatuses olevat suurt plakatit, mille keegi oli abivalmilt eemalduva bussi tagaotsa järgi kujundanud. Tartu oli üldse abivalmis linn, sest bussipeatuses seisis Zem just seepärast, et ta katse jala õiges suunas liikuma hakata peatati abivalmis politseiniku poolt, kes vehkides ja viibutades meelitas Zemi pilgu ta käes olevalt plakatile, millel kirjas "Ära lase end vägistada, mine teistkaudu."
    "Ei mina küll maha jää," rahustas Zem bussi tagaotsa ning vaatas igaks juhuks peatusesse kleebitud sõiduplaane.
    Liin 25 bussiplaanil äratas veidi Zemi tähelepanu, sest miks peaks keegi tegema liini, mis ainult kord päevas raudteejaama Ihastega ühendab. Aga võib-olla oli see plaan mõeldud inimestele, kes ei tahagi korraga liini kõigi väljumiste kohta infot saada.
    Väga jabur see mõte ei olekski, sest elektrooniline tabloo, mis lähiajal väljuvaid busse näitab, oli just sellistele inimestele mõeldud. Kui varem kuvati iga buss eri real, siis nüüd vudisid tekstid ühel real paremalt vasakule, et mitte ärritada neid, kes võib-olla ei tahagi kõiki väljumisi korraga näha. Või liinide nimetusi, sest tähthaaval peatuseid lugeda on ju palju ägedam.

    Bussi tagaotsal oli lisaks veel "Vaata uusi sõiduplaane www.tartu.ee/liinivõrk" ja see oli väga teretulnud ja abivalmis, et lisaks peatusesse kleebitud sõiduplaanidele peatusesse jõudnud inimene neid väga mugavalt oma nutiseadme abil veebist vaadata sai.
    Antud veebiaadress suunas Zemi abivalmilt ümber lehele, kus ta mugavalt kõikide liinide väljumisi PDF-kujul vaadata sai. Välja arvatud nr 25, mis millegipärast puudu oli, aga võib-olla oli see leht mõeldud neile, kes ei tahagi korraga kõikide liinide kõiki aegu näha.
    "Võib-olla on nr 5 tegelikult liin 25, sest 5 sõidab ka Ihastesse ja ehk mõeldakse inimestele, kes ei tahagi korraga liiga palju infot (nt kogu liini numbrit) näha," oletas Zem ning avas telefonis peatus.ee lehe, et vaadata, kas liinide marsruudid langevad kokku. Nr 5 peal klikkis ei kuvatud seal ühtegi peatust ega kellaaega ning Zem jõudis järeldusele, et ju siis 5 ongi 25.
    Aga mugav oli see siiski ja Zem sai väga lihtsalt aru, kuidas kõige lihtsam on jõuda sinna, kuhu ta tahab, sest Tartu üheksast bussiliinist tervelt kaheksa ühendasid omavahel Ihastet ja Tartu vanglat. Üheksas liin ühendas linnavalitsuse vanglaga ja Zem leidis, et see on väga mugav ja abivalmis, kui igaüks saab kiiresti ja mugavalt sinna, kuhu tal vaja on.
    Kui bussi nr 12 kõlarist peale lugematute arvu ringteede ületamist (ringteed on ägedad!) lõpuks "Kasteheina - lõpp-peatus" kostis, astus Zem bussist välja. "Järgmine peatus - Ihaste" teatas selle peale kõlar ja see oli kummaline kahel põhjusel. Esiteks pidi nr 12 kaardile joonistatud punase triibu ja muude LV poolt ohtralt jagatud materjalide põhjal tuldud teed tagasi sõitma, aga ju siis mõeldi ka neile, kes ei taha iga kord samamoodi sõita. Zem leidis, et see on täiesti OK. Teiseks oleks selle suuna, kuhu buss nüüd läks, järgmine peatus olema Lõkketule, aga võib-olla mõeldi ka neile, kes ei tahagi, et buss igas peatuses peatuks. Võib-olla oli järgmiseks peatuseks ülejärgmine, et kiiremini jõuda järgmise ringteeni, sest ringteed on ägedad. Eriti ägedad on need ringteed, mis on nii väikesed, et buss kurvi kahel rattal võttab, sest siis rõõmustavad ka need, kellele ei meeldigi, et kõik neli ära mahuvad. Ihaste peatuse lähedal olev ringtee polnud nii äge kui uus Lammi ja Pallase ristile ehitatu, aga ringtee oli see ikkagi.
    Järgmisel päeval suundus Zem teise peatusesse, sest uusi asju proovida on ikka lahe. Seal avastas ta, et lisaks tartu.ee/liinivõrk on olemas ka aadress tartu.ee/buss ja see oli väga tore ja abivalmis, sest peatuses olev elektrooniline tabloo ei kuvanud midagi. tartu.ee/buss lehel olid abivalmilt lingid peatus.ee reisiplaneerija ning sõiduplaanide juurde, millest teine suunas abivalmilt avalehele nagu esimenegi, mitte Sõiduplaanid>Linnaliinid>Tartu, sest võib-olla tahaks tartu.ee lehel olija Tartu bussiliinide asemel hoopis Kükametsa omi vaadata. "Selliseid inimesi on," teadis Tartu ja see oli väga abivalmis ja teretulnud, et Tartu ka nende peale mõtles, sest ikkagi heade mõtete linn.
    Zem navigeeris end osavalt ja mugavalt liini nr 11 väljumiste lehele ning nägi, tal on valida Ihastest alustades lausa kahe suuna vahel: Ihaste-Kesklinn ja Ihaste-Tartu vangla. Teine langes suuresti esimesega kokku, sest kesklinna läbib see liin niikuinii, aga võib-olla kõik inimesed ei tahagi näha liini lõpuotsa, kuhu nad niikuinii sõita ei taha.
    Liin nr 11 sõitis üle kahe ringtee ja Zem otsustas, et kui võimalik, tuleb ta sellega ka tagasi, sest ringteed on ägedad.
    Õnneks nr 11 oli pendelliin, sest on ka inimesi, kellele ei meeldi kogu aeg ringiratast sõita, nii et Zem pidi naasma hoopis bussiga nr 12.
    "Nr 12 - väljumas" luges ta veidi hiljem tabloolt, mis väga mugavalt ja abivalmilt töötas. Bussi nr 12 ennast küll ei paistnud ning lõpuks kadus see liin lihtsalt tabloolt.
    "Võib-olla oli see nähtamatu buss," arvas Zem, sest võib-olla on ka neid inimesi, kellele ei meeldi ühesugused bussid. Tartu.ee lehel oli mugavalt ja abivalmilt kuvatud küll uute busside kujundus, mis oli Tartule harjumuspäraselt punane, aga hetk tagasi oli peatuses just seisnud sinakas buss, tõenäoliselt neile, kellele ainult punased bussid ei meeldi.
    5 minutit hiljem oleks inimene, kellele meeldib esimesel võimalusel uus buss leida, ilmselt liikunud mõnda teise nime Kesklinn kandvasse peatusesse, mida oli abivalmilt ja mugavalt 6, et leida mõni teine buss, sest kõik teavad, kuhu kõik bussid viivad (välja arvatud üks), aga Zem ei olnud üks neist.
    Zem seisis peatuses ja mõnurles.
    "See kõik on täpselt sama kvaliteetselt ja kasutajasõbralikult teostatud nagu kombeks arvutimängutööstuses toredaks tavaks saava
micro-transaction-and-subscription-based-early-access-triple-a-dumbfuckery puhul," mõtles ta.
    Samas oli ta natuke kurb, sest siin paistis nii palju kasutamata võimalusi. 2.49 € eest tellida nt kahe peatuse korraga vahele jätmine. 0.29€ eest lisatiir ringteel. 1.29€ eest uste lahti hoidmine 2 sekundit kauem. 6.18€ eest kuus värviliselt trükitud teatmik nende parandusmuudatustega, mis on nii halvad, et neid tõenäoliselt ei tehta. 0.79 eest lisasuunad liinile nr 11: Ihaste-Eeden ja Ihaste-Ihaste. 5.11 eest riidest müts kirjaga "I'm with stupid."
    Siis saabus buss, Zem astus sisse, uksed sulgusid, Zem mõnurles edasi.

Kommentaare ei ole:

 
blog.tr.ee