teisipäev, 29. aprill 2008

Küberaerutamine. Koertega. Ei, koerteta. Ei, koertega. Ei, koerteta.

Kanäe, ei uppunudki ära. Kuigi instruktor üritas enne teele asumist natuke hirmutada, jagades juhtnööre selle kohta kuidas külma vette kukkudes krampidest üle saada, oli tegelik kummipaadis kulgemine sama pingeline kui jalutuskäik pargis. Ainukeseke kokkupuuteks veega jäid need paar uljamat tilka, mis üle serva sisse vupsasid. Start millalgi poole ühe paiku, villid, paus seljanka ja teega, finiš 16 km hiljem. Kuueks kenasti tagasi Tartus. Peale väikeste jõnksude (jällegi, tegelikkus oli igavam kui algne hirmutamine, langus võis vast pool meetrit olla, aga isegi see võib liialdus olla), mille järel sõit mõnda aega selg ees käis, paari kivi otsa kinni jäämise ja mõne takistuse alt läbi mahtumiseks paadis kõhutamise polegi midagi esile tuua. Kõige ohtlikumateks asjadeks osutusid koerad. Üks lärmas sõidu alguses kaldal, mis tähendas, et ei mingit põgenemist neile, kes aerutada ei viitsi, teine oli vahepeatuses, ajas käpad taeva poole ja nurus tähelepanu. Esimene oli korraldaja sõnade kohaselt kanuutajate, parvetajate, paaditajate ja teiste kahtlaste tegelaste poolt kurjaks aetud, ju siis on mõnel inimesel eluks hädavajalik koeri aeruga torkida, teine oli küll nunnu, ent paiskas iga liigutusega õhku udupilve, mis ei pruukinud, aga tõenäoliselt ikkagi koosnes kirpudest.
Ja koerateemal jätkates: täna oli Tarbija24-s nupuke reporter.ee videolõiguga, Raul Sulbi on sinna toimetanud järgmise väite: "Eestis ei tohi pime koos juhtkoeraga siseneda kauplusse, ühistransporti ega toitlustusasutusse." Millegipärast on mul meeles, et linnaliinibussis seintele kleebitud keelan-käsen-poon-ja-lasen nimekirjas oli öeldud, et pimedate juhtkoertele on sõit tasuta. Läksin igaks juhuks aadressile tartu.ee ja leidsin sealt määruse, mille nimeks "Sõitjate bussiliiniveo, bussijuhuveo, taksoveo ja pagasiveo üldeeskirja kehtestamine"
§ 6. Sõitja õigused ja kohustused
(1) Sõitjal on õigus:
5) vedada koera. Koer peab olema lõastatud ja suukorviga, v.a pimeda juhtkoer
(2) Sõitja on kohustatud:
5) tagama, et temaga kaasasolev koer ei sega teisi sõitjaid
§ 7. Sõidu eest tasumine
(15) Valla- ja linnaliinidel koera veo eest tasu ei võeta. Koera vedu, v.a sülekoer ja pimeda juhtkoer, maakonna- ja kaugliinidel on tasuline.
Tartu.ee-s rippuv määrus pärineb tegelikult aastas 2002. Riigiteataja käesolevast aastast muudab tasustamise kohta käiva:
(18) Koera veo eest liiniveol, v.a pimeda juhtkoer, võib vedaja tasu võtta vastavalt kehtestatud korrale.
Mida sellest kõigest nüüd järeldada? Koerad võivad bussis sõita, juhtkoerad ei või? Juhtkoerad võivad bussis sõita, peaasi, et pime nendega kaasa ei lähe? Kas nägijad võivad pimeda juhtkoeraga bussi siseneda (pime tuleb teisest uksest?) või on see ka neile keelatud? Tõenäoliselt peavad juhtkoera bussi sisenemisel ikka kõik teised väljuma, nii pimedad kui nägijad. Ka bussijuht. Rooli taha asub siis juhtkoer, kes koeraküpsiste eest sõiduõigust tõendavaid dokumente väljastab (kuues eksemplaris). Liini kasumlikkuse pärast südame valutamine jääb muidugi Margus "Auh! Kus mu ministriküpsis on?" Hansoni õlgadele.
Ja koerateema lõpetuseks - Kanal2 (HUI) näitab nüüd uut ja ülipõnevat sarja "Surmaüksus", mille sisuks on vaprate vene eriüksuslaste ennastsalgav võitlus tšetšeeni terroristide vastu. Kohustuslik kõigile juhtkoertele.

Kommentaare ei ole:

 
blog.tr.ee